Berita

49 murid di Georgetown keracunan makanan dipercayai lepas makan nasi lemak

Siasatan mendapati kedua-dua sekolah itu menggunakan kantin sama, yang membabitkan keseluruhan 903 pelajar

GEORGETOWN 2 Nov – Seramai 49 murid Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Convent Dato Keramat dan Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan Cina (SMJKC) Convent Dato Keramat, di sini mengalami keracunan makanan.

Exco Belia, Sukan dan Kesihatan negeri, Daniel Exco Gooi Zi Sen berkata, siasatan mendapati kedua-dua sekolah itu menggunakan kantin sama, yang membabitkan keseluruhan 903 pelajar.

“Jabatan Kesihatan Negeri Pulau Pinang melalui Pejabat Kesihatan Daerah Timur Laut menerima dua notifikasi kes keracunan makanan daripada hospital swasta babitkan 21 murid SJKC dan 28 kes SMJKC semalam.

“Tiga daripadanya dirawat di hospital dan sudah dibenarkan pulang, manakala 14 murid mendapat rawatan di klinik swasta sebagai pesakit luar.

“Baki 32 murid lagi yang bergejala ringan tidak mendapatkan rawatan di mana-mana fasiliti kesihatan,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Daniel berkata, insiden itu disyaki berpunca daripada nasi lemak, namun siasatan lanjut masih lagi dijalankan.

Susulan kejadian, katanya, pendidikan kesihatan mengenai keselamatan makanan dan kebersihan tangan sudah diberi kepada semua pekerja kantin, pengendali makanan, guru dan murid selain pihaknya turut melakukan pemeriksaan di kantin serta dapur pembekal.

“Markah bagi pemeriksaan kantin sekolah memuaskan bagaimanapun penambahbaikan daripada aspek kebersihan yang perlu dilakukan oleh pihak kantin sekolah dan juga pembekal makanan terlibat,” katanya. – Xklusif

Ikuti Xklusif di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!

Artikel Berkaitan

Back to top button