Berita

6 pensyarah UniMAP antara 2% saintis terbaik dunia

Pensyarah itu ialah Prof Subash Chandra Bose Gopinath, Mohd Mustafa Al Bakri Abdullah, Uda Hashim, Azwan Iskandar Azmi, Liew Yun Ming dan Voon Chun Hong

KANGAR 21 Nov – Enam pensyarah Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) disenaraikan antara 2% saintis terbaik dunia oleh Universiti Stanford di Amerika Syarikat.

Canselor UniMAP yang juga Raja Muda Perlis, Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail bertitah, pensyarah itu ialah Prof Subash Chandra Bose Gopinath, Mohd Mustafa Al Bakri Abdullah, Uda Hashim, Azwan Iskandar Azmi, Liew Yun Ming dan Voon Chun Hong.

“World’s Top 2% Scientists merupakan pengiktirafan kepada mereka yang berjaya menghasilkan banyak sitasi dalam pelbagai disiplin, selain pengiktirafan di bawah senarai Career-long & Single Year Citation Impact,” titah baginda dalam kenyataan hari ini.

Kenyataan itu memaklumkan titah perutusan Raja Muda Perlis itu dipaparkan pada skrin gergasi sempena sidang keenam Istiadat Konvokesyen ke-18 UniMAP di Dewan Ilmu UniMAP, Kampus Alam Pauh Putra di Arau, semalam.

Tuanku Syed Faizuddin bertitah, pengiktirafan itu membuktikan kecemerlangan UniMAP dalam penyelidikan saintifik yang bukan saja mengharumkan nama universiti, tetapi juga negara.

“Pencapaian pensyarah ini menandakan tenaga pengajar dan taraf akademik UniMAP pada tahap tertinggi setanding universiti terbaik di dunia,” katanya. – Xklusif

Ikuti Xklusif di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!

Artikel Berkaitan

Back to top button