Berita

Abdul Hadi rela masuk penjara dari bayar denda

Abdul Hadi beranggapan wang untuk membayar denda lebih baik disalurkan kepada Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI)

KUALA LUMPUR 13 Sept – Tan Sri Abdul Hadi Awang menegaskan beliau rela masuk penjara daripada membayar denda jika disabitkan kesalahan mengikut Akta Hasutan serta Akta Komunikasi dan Multimedia susulan ucapannya yang didakwa mempertikai kuasa Lembaga Pengampunan.

Presiden PAS yang juga Ahli Parlimen Marang itu berkata ini kerana wang untuk membayar denda lebih baik disalurkan kepada Pusat Asuhan Tunas Islam (PASTI).

Katanya, puluh kali beliau dipanggil memberi keterangan selepas laporan polis dibuat ke atasnya, sama ada di pejabatnya mahupun di Bukit Aman.

“Saya beri layanan sebaik-baiknya kepada polis dan polis juga beri layanan baik kepada saya, saya ucap tahniah kepada polis yang menjalankan tugas secara profesional.

“Saya tunggu dibicarakan di mahkamah, saya sedia dihukum, tak tahu sama ada penjara atau denda… saya pilih penjara, kalau denda, baik beri pada PASTI.

“Kalau dihukum, saya dah tak layak jadi Ahli Parlimen… akan ada pilihan raya kecil… Arau (Datuk Seri Shahidan Kassim) boleh bertanding di Marang,” katanya ketika membahaskan usul Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12) di Dewan Rakyat, hari ini.

Media sebelum ini melaporkan kertas siasatan polis berhubung kenyataan dikeluarkan Abdul Hadi berhubung mempertikaikan kuasa Lembaga Pengampunan sudah diserahkan kepada Pejabat Timbalan Pendakwa Raya.

Kertas siasatan yang sudah dilengkapkan itu diserahkan pada 7 September sebelum sebarang tindakan susulan diputuskan.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Razarudin Husain, dilaporkan berkata pihaknya kini sedang menunggu sebarang arahan susulan daripada Pejabat Peguam Negara.

Sementara itu Abdul Hadi berkata rasuah perlu ditangani secara holistik dan adil serta saksama tanpa berlaku kezaliman ke atas yang dituduh.

Ini kerana, katanya Islam meletakkan orang yang dituduh tidak bersalah sehingga dibuktikan, namun mereka perlu dibicarakan kerana tiada konsep melepas dan membebaskan (DNAA) dalam kehakiman Islam.

Shahidan kemudiannya bangkit bertanyakan hukum orang yang membenarkan DNAA.

Dalam reaksinya, Abdul Hadi berkata dalam akidah Islam, ada dua mahkamah iaitu mahkamah dunia dan mahkamah akhirat.

“Walaupun lepas mahkamah dunia, takkan lepas mahkamah akhirat… orang yang ada iman akan sanggup dihukum di dunia,” katanya. – Berita Harian

Ikuti Xklusif di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!

Artikel Berkaitan

Back to top button