Berita

Anwar bagi ‘hint’ rombak kabinet masa terdekat

Rombakan kabinet diramalkan akan dibuat sebelum tahun depan.

KUALA LUMPUR 24 Nov. – Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim enggan mengesahkan sama ada akan berlaku rombakan Kabinet dalam masa terdekat.

“Januari? Kenapa Januari? Tak Disember,” itu reaksi beliau kepada pemberita yang ditemui selepas menghadiri Majlis Kesyukuran Sempena Setahun Pentadbiran Kerajaan Madani seperti dilapor Sinar Harian.

Kebelakangan ini, tercetus khabar angin mengenai rombakan Kabinet khususnya selepas jawatan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup kosong susulan kematian Datuk Seri Salahuddin Ayub pada 23 Julai lalu.

Tidak ketinggalan hangat diperkatakan ialah mengenai lantikan jawatan Menteri Kewangan kedua dalam Kabinet.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas tentang ramalan yang dibuat program podcast Keluar Sekejap pada Rabu bahawa rombakan Kabinet yang mungkin berlaku Januari tahun depan.

Dalam pada itu, ditanya mengenai prestasi menteri Kabinet selepas setahun Kerajaan Perpaduan mentadbir, Anwar menyatakan keyakinan, namun, dalam masa sama mengakui banyak benda lagi yang boleh diperbaiki pada masa akan datang.

“Alhamdulillah kita sedaya upaya seluruh pasukan dan Insya-ALLAH kita akan perbaiki (kekurangan) dan (dengan) kekuatan baharu kita akan melonjak lagi tinggi,” katanya.

Anwar yang juga Ahli Parlimen Tambun mengangkat sumpah jawatan Perdana Menteri pada 24 November tahun lalu lima hari selepas berlangsung Pilihan Raya Umum Ke-15.

Beliau kemudian mengumumkan pelantikan dua Timbalan Perdana Menteri serta 28 ahli Jemaah Menteri dalam Kerajaan Perpaduan pada 2 Disember tahun sama. — Sinar Harian

Ikuti Xklusif di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!

Artikel Berkaitan

Back to top button