Berita

Bangunan dalam pembinaan runtuh, 1 maut, 3 parah, 5 masih tertimbus

Kejadian berlaku berjampiran Lebuh Raya Tun Dr Lim Chong Eu, Pulau Pinang.

KUALA LUMPUR 29 Nov. – Empat mangsa yang tertimbus berjaya dikeluarkan, termasuk seorang maut, manakala lima lagi dipercayai masih terperangkap bawah runtuhan bangunan dalam pembinaan, berhampiran Lebuh Raya Tun Dr Lim Chong Eu, di Pulau Pinang.

Komander Operasi dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Bayan Baru, Azrul Khairi Abu Bakar, berkata tiga mangsa diselamatkan itu bagaimanapun mengalami kecederaan parah dalam kejadian malam tadi.

“Kesemua mereka sudah dihantar ke hospital untuk tindakan lanjut,” katanya kepada BH malam tadi.

Azrul Khairi berkata, difahamkan ketika kejadian, terdapat 18 pekerja sedang bertugas.

“Sembilan daripada mereka kemudian dikatakan berehat untuk menunaikan solat, manakala sembilan lagi meneruskan kerja,” katanya.

Terdahulu, Pusat Gerakan Operasi (PGO) Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Pulau Pinang dalam laporan awal mengesahkan sembilan mangsa dikhuatiri terperangkap dalam kejadian itu.

Tinjauan ketika ini mendapati selain JBPM, pelbagai agensi termasuk Polis Diraja Malaysia (PDRM), Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) serta Pasukan Bomba Sukarela (PBS), masih giat menjalankan operasi mencari dan menyelamat (SAR) di lokasi.

Difahamkan, bangunan sedang dalam pembinaan itu membabitkan kompleks perniagaan logistik tiga tingkat yang antara lain meliputi pejabat, ruang parkir dan gudang. — BH

Ikuti Xklusif di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!

Artikel Berkaitan

Back to top button