Berita

Bayi 2 tahun maut, tertinggal lebih 7 jam dalam kereta

Kejadian berlaku di Ara Damansara pada Rabu.

KUALA LUMPUR 9 Nov. – Seorang bayi perempuan berusia dua tahun maut selepas dia secara tidak sengaja tertinggal di dalam kenderaan selama lebih tujuh jam.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Mohamad Fakhrudin Abd Hamid berkata, ibu mangsa pada mulanya menghantar dua anaknya ke sekolah berhampiran rumah mereka di Ara Damansara kira-kira jam 7 pagi Rabu (8 Okt).

“Dia kemudian pergi ke pusat asuhan berhampiran untuk menghantar mangsa. Bagaimanapun, dia menyelesaikan beberapa transaksi perniagaan dalam talian ketika diletakkan berhampiran pusat asuhan itu dan terlupa menghantar mangsa,” katanya dalam satu kenyataan pada Khamis (9 Okt).

Ibu berusia 30-an itu kemudian pulang ke rumah dan hanya menyedari mangsa masih berada di dalam kereta kira-kira jam 3.35 petang hari sama, katanya.

“Mangsa sudah tidak sedarkan diri dan bapa sempat menghubungi MERS 999 dan memberi rawatan awal kepada mangsa. Mangsa kemudian dihantar ke Hospital Sungai Buloh untuk rawatan lanjut namun disahkan meninggal dunia di hospital,” katanya.

ACP Mohamad Fakhrudin berkata bedah siasat akan dijalankan dan kes disiasat mengikut Seksyen 31(1) Akta Kanak-Kanak 2001.

“Kami menasihatkan orang ramai supaya lebih berwaspada dan bertanggungjawab terhadap keselamatan anak mereka. Kami menggesa mereka yang mempunyai maklumat berhubung kes itu supaya menghubungi bilik gerakan polis Petaling Jaya di talian 03-79662222,” katanya. — Xklusif

Ikuti Xklusif di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!

Artikel Berkaitan

Back to top button