Dunia

Biden dah ‘nasihat’ Netanyahu penjajahan ke atas Palestin satu kesilapan besar

Biden berkata, satu-satunya cara bagi menyelesaikan konflik Palestin-Israel ialah dengan penyelesaian pertikaian dua negara itu

CALIFORNIA 17 Nov – Presiden Amerika Syarikat, Joe Biden mendakwa, beliau sudah ‘menasihati’ Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu bahawa penjajahan ke atas Palestin satu kesilapan besar.

Biden berkata, satu-satunya cara bagi menyelesaikan konflik Palestin-Israel ialah dengan penyelesaian pertikaian dua negara itu.

“Saya sudah memberitahu Netanyahu bahawa saya tidak percaya perang akan berakhir sehingga penyelesaian dua negara dicapai.

“Saya jelaskan kepada Israel bahawa saya fikir ia adalah satu kesilapan besar bagi mereka untuk menduduki Gaza,” katanya kepada pemberita, semalam.

Sementara itu, menjawab tentang mesejnya terhadap tebusan pada minggu lalu, Biden menjelaskan, kenyataan beliau itu bermaksud beliau akan menggunakan kuasanya untuk mengeluarkan tahanan itu.

Katanya, beliau berusaha melakukan segala-galanya untuk membebaskan tebusan yang ditahan kumpulan pejuang Hamas di Gaza, namun tidak perlu menghantar tentera AS.

“Datang untuk membantu anda, mengeluarkan anda. Saya tidak bermaksud menghantar tentera ke sana… saya tidak bercakap tentang tentera,” katanya dalam sidang media, semalam.

Biden berkata, dia sedang mengusahakan isu itu secara berterusan dan tidak akan berhenti sehingga semua tebusan termasuk seorang kanak-kanak AS berusia tiga tahun dibebaskan.

Ketika ini, Qatar menjadi pengantaraan antara Hamas dan pegawai Israel untuk membebaskan lebih 240 tebusan. – Agensi

Ikuti Xklusif di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!

Artikel Berkaitan

Back to top button