Ekonomi

BNM nafi ringgit jatuh ke paras 6.24 berbanding dolar AS

Bank pusat itu berkata angka itu disebabkan data kadar pertukaran ringgit yang tidak tepat yang diterbitkan oleh Google.

KUALA LUMPUR 6 Feb. – Bank Negara Malaysia (BNM) menafikan ringgit jatuh ke paras 6.24 berbanding dolar AS semalam.

Dalam satu kenyataan, bank pusat itu berkata angka itu disebabkan data kadar pertukaran ringgit yang tidak tepat yang diterbitkan oleh Google.

“Bank Negara Malaysia (BNM) ingin menjelaskan tentang data kadar pertukaran ringgit yang tidak tepat, termasuk kadar USD/MYR, yang diterbitkan oleh Google pada 5 Februari 2024.

“Bagi USD/MYR, kadar pertukaran yang tidak tepat iaitu 6.24 telah dicatatkan melalui Google.

“Bagaimanapun, julat perdagangan tinggi dan rendah bagi USD/MYR yang dicatatkan dalam pasaran antara bank tempatan bagi Ringgit adalah antara 4.7480 dan 4.7630 pada 5 Februari, seperti yang disiarkan di laman sesawang BNM,” kata kenyataan itu.

Bank Negara juga menasihatkan orang ramai supaya berwaspada dan mengelak daripada menggunakan sumber yang tidak disahkan sebagai rujukan untuk data pertukaran ringgit.

Semalam, media sosial kecoh apabila Ringgit didakwa menjunam ke paras terendah terbaru berbanding dolar AS.

Sementara itu, Timbalan Menteri Kerja Raya, Ahmad Maslan berkata kesilapan daripada Google itu boleh mengundang bahaya kepada ekonomi negara.

“Ini suatu yang sangat dikesalkan dan merbahaya kepada ekonomi negara kita.

“Kesilapan seumpama itu atas apa jua alasan tidak wajar dilakukan pada masa hadapan,” katanya dalam satu kenyataan ringkas. — Xklusif

Ikuti Xklusif di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!

Artikel Berkaitan

Back to top button