Viral

(VIDEO) Bot pelancong terbalik, 9 terselamat di Pantai Teluk Batik

Bot pelancong itu membawa 7 penumpang dan 2 lagi kru

IPOH 28 Ogos – Sembilan individu termasuk seorang remaja Orang Kurang Upaya (OKU) dan dua kru bot terselamat apabila bot yang melakukan aktiviti rekreasi membawa pelancong telah terbalik di Pantai Teluk Batik, Seri Manjung hari ini.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Perak Sayani Saidon berkata pihaknya menerima panggilan berkenaan kejadian melibatkan mangsa pelancong tempatan yang kesemua berusia antara tiga hingga 34 tahun itu pada 10.58 pagi sebelum tiba ke lokasi pada 11.15 pagi tadi.

Beliau berkata dua mangsa didapati lemas iaitu remaja OKU berusia 17 tahun terbabit dan seorang wanita 34 tahun yang telah dibawa naik ke darat oleh orang awam sebelum pihak bomba tiba, manakala tujuh mangsa yang lain selamat selepas berjaya berenang ke pantai.

“Mangsa lelaki (OKU) yang lemas telah sedar akibat daripada bantuan CPR (resusitasi kardiopulmonari) oleh orang awam seterusnya dibawa ke hospital oleh EMRS bomba.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Xklusif.my (@xklusif.my)


“Seorang lagi mangsa iaitu wanita tidak sedarkan diri dirawat oleh anggota KKM (Kementerian Kesihatan) dan didapati mempunyai nadi seterusnya dibawa ke hospital oleh ambulans KKM,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Sayani berkata operasi tamat pada 12.15 tengah hari.

Beberapa video kejadian itu turut tular di laman sosial apabila pengunjung pantai itu sempat merakam situasi berkenaan.

Dalam video yang tular turut kelihatan orang ramai cuba memberi bantuan pernafasan kepada mangsa, – Xklusif

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ikuti Xklusif di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!

Artikel Berkaitan

Back to top button