Hiburan

Coldplay sokong Palestin – Tian Chua

Coldplay pernah menampilkan lagi Freedom For Palestine.

KUALA LUMPUR 20 Nov. – Kumpulan muzik terkemuka dari United Kingdom (UK), Coldplay mempunyai sejarah yang panjang dalam menyokong Palestin dan menentang pencerobohan Israel.

Bekas Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Chua Tian Chang atau lebih dikenali sebagai Tian Chua berkata, kumpulan yang ditubuhkan pada pertengahan era 90-an itu telah dikutuk media pro-Israel kerana pernah menampilkan lagu Freedom For Palestine sehingga digelar ‘Jihad Palestin’.

Menurutnya, kumpulan Coldplay menyebarkan mesej progresif dalam muzik menerusi ciptaan lagu yang mempromosikan kedamaian di Timur Tengah seperti Everyday Life in Jordan, Guns, Arabeques dan sebagainya.

“Gesaan untuk membatalkan konsert Coldplay dengan mendakwa sokongan kepada Palestin adalah tiada sebarang manfaat. Ia hanya akan menjejaskan gerakan solidariti global untuk memperjuangkan pembebasan Palestin.

“Jangan menyalahgunakan nama perjuangan Palestin,” katanya menerusi hantaran di Facebook pada Isnin.

Konsert Coldplay: Music Of The Spheres World Tour In Kuala Lumpur yang bakal berlangsung di Stadium Bukit Jalil pada 22 November ini menerima kritikan hebat apabila ramai pihak menggesa untuk membatalkannya serta-merta.

Menurut Persatuan Ulama Malaysia (PUM), penganjuran konsert berkenaan seolah-olah tidak sensitif terhadap keadaan yang berlaku di Palestin ketika ini dan berupaya mengheret rakyat Malaysia terutamanya anak muda untuk hilang rasa empati dengan jenayah kemanusiaan.

Tambah Tian Chang, setiap orang memiliki hak untuk menyampaikan sokongan kepada Palestin dengan cara sendiri, termasuk kumpulan itu dan peminatnya.

“Sekiranya kamu mempunyai bantahan terhadap segala bentuk muzik dan seni, maka pendirian dinyatakan secara terbuka bahawa kamu menentang semua konsert, pertunjukan muzik serta ekspresi artistik.

“Kempen solidariti juga perlu tertumpu kepada kumpulan penyokong keganasan Israel dan sasaran memboikot iaitu perusahaan yang memihak kepada kezaliman terhadap rakyat Palestin,” ujarnya. — Sinar Harian

Ikuti Xklusif di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!

Artikel Berkaitan

Back to top button