Uncategorized

Sultan Selangor mahu ahli politik fokus masa depan negara, cukup-cukuplah berpolitik

Sultan Selangor mengingatkan ahli politik supaya memberikan fokus kepada masa depan negeri dan negara serta rakyat

KLANG 21 Ogos – Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah mengingatkan ahli politik supaya memberikan fokus kepada masa depan negeri dan negara serta rakyat.

Baginda bertitah, menjadi impiannya agar Selangor bangkit semula dalam pelbagai aspek seperti pada zaman kegemilangannya dahulu bagi memberi keselesaan kepada rakyat.

“Cukup-cukuplah kita berpolitik, rakyat dah penat, beta pun dah penat dengar. Bangunlah ahli-ahli Yang Berhormat semua, fikirkanlah masa depan negeri, negara dan masa depan anak cucu kita.

“Jadikan negeri Selangor ini hebat semula seperti mana pada zaman kegemilangan negeri Selangor tidak berapa lama dahulu.

“Usia beta telah menjangkau 78 tahun pada tahun ini, dan adalah menjadi harapan dan impian beta, agar sebelum beta menutup mata dan dijemput Ilahi, beta dapat melihat Selangor bangkit semula, maju ke hadapan dari segenap sudut yakni pembangunan fizikal dan kerohanian, pertumbuhan ekonomi yang mampan, perpaduan di kalangan rakyat berbilang bangsa, di mana rakyatnya hidup dalam keadaan selesa serta kemakmuran yang berpanjangan,” titah baginda.

Sultan Selangor menyempurnakan Istiadat Angkat Sumpah dan Ikrar Aku Janji Pengurniaan Surat Cara Pelantikan Ahli Majlis Kerajaan Selangor (Exco) di Balairung Seri Istana Alam Shah, Klang

Dalam titah yang sama, Sultan Selangor turut mengingatkan agar ahli politik sentiasa menjaga integriti dan menjauhi rasuah dan penyalahgunaan kuasa bagi kepentingan diri.

“Seperkara lagi yang beta ingin nasihatkan adalah berkaitan integriti ahli-ahli Yang Berhormat yang perlu sentiasa dipelihara.

“Walaupun perkara ini telah sering beta ingatkan pada setiap kali ucapan beta di mana-mana jua, namun beta merasakan perkara ini perlu diulangi bagi mengingatkan ahli-ahli Yang Berhormat tentang kepentingan menjaga integriti.

“Jauhilah diri daripada segala perbuatan rasuah dan penyalahgunaan kuasa bagi kepentingan diri sendiri atau pihak-pihak tertentu semasa melaksanakan tugas mentadbir negeri,” titah baginda lagi.

Sultan Selangor bertitah demikian selepas berkenan menyempurnakan Istiadat Angkat Sumpah dan Ikrar Aku Janji Pengurniaan Surat Cara Pelantikan Ahli Majlis Kerajaan Selangor (Exco) di Balairung Seri Istana Alam Shah, Klang, hari ini. – Xklusif

Ikuti Xklusif di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!

Artikel Berkaitan

Back to top button