Image Credit: Getty Image

Dunia

(VIDEO) Selepas lebih 34 tahun dipenjarakan, lelaki didapati tidak bersalah

Published: Mar 15, 2023 12:32 pm . Updated:2:21 am

KUALA LUMPUR, Mac 15 – Detik memilukan apabila seorang lelaki yang sudah menjalani hukuman lebih 3 dekad atas tuduhan rompakan bersenjata pada 1988 dibebaskan selepas tuduhan terhadapnya digugurkan.

 

Sidney Holmes, 57, telah disabitkan kesalahan itu pada April 1989 di mana dia dituduh sebagai pemandu kepada dua lelaki bersenjata yang tidak dikenal pasti dalam kejadian rompakan pada Jun 1988.

 

Holmes disambut oleh keluarganya ketika dia berjalan bebas pada hari Isnin, dan berkata perkara pertama yang dia mahu lakukan ialah mendapatkan sesuatu untuk dimakan, lapor CBS Miami.

 

"Kami mempunyai satu peraturan di sini di Pejabat Peguam Negara Broward sentiasa lakukan perkara yang betul.

 

“Sebagai pendakwa raya, satu-satunya agenda kami adalah untuk mempromosikan keselamatan awam dalam komuniti kami dan untuk memastikan keadilan ditegakkan," kata Peguam Negara Broward, Harold F Pryor dalam satu kenyataan.

 

Beliau turut memuji mangsa, saksi, dan pegawai penguatkuasa undang-undang atas kejujuran dan bantuan mereka dalam menyiasat semula jenayah yang berlaku lebih 34 tahun lalu.

 

Holmes yang ketika itu berusia 23 tahun telah disabitkan bersalah kerana bertindak sebagai pemandu untuk dua lelaki yang merompak dua orang dengan mengacukan senjata dan mencuri salah satu kereta mangsa di sebelah barat Fort Lauderdale, Florida, pada 19 Jun 1988.

 

Bagaimanapun, kedua-dua perompak itu masih tidak dikenali. Holmes menghubungi Unit Semakan Sabitan Peguam Negara (CRU) pada 2020 dan memberitahu penyiasat dia tidak bersalah.

 

CRU kemudiannya memutuskan bahawa Holmes mempunyai dakwaan yang munasabah tidak bersalah dan semasa semakan CRU terhadap kes Holmes juga mendapati pengecaman saksi semasa penyiasatan awal berkemungkinan tidak betul dan tiada bukti yang menghubungkan Holmes dengan rompakan tersebut.

 

Siasatan yang dilancarkan oleh abang kepada salah seorang mangsa juga mendapati kereta Holmes berkemungkinan tersilap dikenal pasti pada masa itu dan perbezaan utama antara Oldsmobile miliknya dan yang digunakan oleh perompak telah dilepas pandang, kata Pryor.

 

Berdasarkan semakan, lima daripada enam ahli panel bebas mengundi bahawa Holmes tidak bersalah dan sabitannya harus digugurkan serta-merta.

 

Kedua-dua mangsa dalam kes itu berkata mereka fikir Holmes harus dibebaskan. Pihak berkuasa yang terlibat dalam siasatan awal juga terkejut Holmes menjalani hukuman penjara 34 tahun dan telah dijatuhi hukuman 400 tahun.