Berita

FOMCA dedah punca bekalan beras tempatan kurang, harga makin naik

Berpandangan antara faktor berlaku keadaan itu adalah berlakunya pembelian panik untuk menyimpan stok beras

KUALA LUMPUR 11 Sept – Gabungan Persatuan-persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA) menerima banyak aduan berhubung kekurangan bekalan beras tempatan, dan pada masa sama harga runcit beras putih import naik.

Ketua Pegawai Eksekutif FOMCA, Saravanan Thambirajah berkata, pihaknya berpandangan antara faktor berlaku keadaan itu adalah berlakunya pembelian panik untuk menyimpan stok beras.

Beliau berkata, apabila terjadinya senario pembelian panik itu, beras tempatan cepat habis dan terjadinya kekurangan bekalan di pasaran.

“Fomca sarankan kerajaan melihat masalah ini dengan serius. Ramai pada ketika ini menuding jari seolah-olah menyalahkan Padi Beras Nasional Berhad (Bernas).

“Persoalan berlegar dalam kalangan ramai adalah seperti apa yang Bernas dah buat, kenapa tak selesaikan masalah ini secepat mungkin dan sebagainya?

“Malah ramai mempersoalkan kenapa beras dimonopoli Bernas, perlu ada persaingan dalam industri beras tempatan dan kena beri peluang lain kepada persaingan,” katanya.

Beliau berpandangan Bernas sudah memonopoli industri beras dalam tempoh lama, jadi wajar juga beri peluang pihak lain terbabit dalam pengurusan beras.

“Satu benda yang dulu kita tak pernah hadapi masalah adalah mengenai keberadaan bekalan beras di pasaran. Sekarang bekalan beras pun bermasalah yang bermaksud ada sesuatu yang tidak kena dan perlu diperbetulkan.

“Beras adalah makanan ruji rakyat Malaysia yang sangat penting. Tambahan pula masyarakat terutamanya golongan B40 amat bergantung kepada beras tempatan… dan tentunya jika memperkatakan beras import, isunya ialah harga yang mahal.

“Selain itu memang beras tempatan adalah pilihan utama majoriti penduduk di Malaysia. Kita faham kerajaan mempunyai polisi dasar keselamatan makanan dan sebagainya untuk masa depan. Namun untuk jangka masa pendek pada ketika ini, kerajaan mesti ada penyelesaian bagi menangani masalah kekurangan bekalan beras tempatan sekarang,” katanya.

Pada masa sama, beliau berkata, Fomca mencadangkan pengguna tidak membuat pembelian panik untuk menyimpan bekalan beras dengan kadar melebihi biasa. – Harian Metro

Ikuti Xklusif di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!

Artikel Berkaitan

Back to top button