Berita

Jangan tipu jadi B40 semata-mata mahu anak masuk MRSM

Tindakan seumpama itu memberi kesan kepada pelajar miskin lain yang hak mereka telah diambil.

KUALA LUMPUR 20 Dis. – Asyraf Wajdi Dusuki menegur tindakan segelintir individu yang menipu pendapatan untuk dikategorikan dalam golongan B40 supaya anak mereka diterima memasuki Maktab Rendah Sains Mara (MRSM).

Pengerusi Majlis Amanah Rakyat (Mara) itu berkata tindakan seumpama itu memberi kesan kepada pelajar miskin lain yang hak mereka telah diambil.

“Usahlah menipu pendapatan hanya untuk dikategorikan B40 supaya anak diterima MRSM.

“Kesian kepada anak-anak yang belajar dalam keadaan tiada keberkatan akibat mengambil hak orang miskin yang lain,” katanya di Facebook.

Walaupun tiada dasar menyatakan hanya pelajar miskin boleh memasuki MRSM, Mara memberi keutamaan kepada anak anak daripada golongan berpendapatan rendah dalam pengambilan pelajarnya.

Dasar agensi itu menetapkan kuota 60% pelajar MRSM adalah dalam kalangan B40, manakala selebihnya mereka yang layak iaitu lulus Ujian Kecenderungan Kemasukan MRSM (UKKM) daripada kalangan M40 dan T20.

Institusi pendidikan itu ditubuhkan untuk melahirkan generasi pelajar holistik di kalangan Bumiputera yang cemerlang dalam bidang Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (STEM).

Pada masa sama, MRSM menerapkan keperibadian yang seimbang berteraskan nilai, adab serta akhlak Islam. — Xklusif

Ikuti Xklusif di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!

Artikel Berkaitan

Back to top button