Berita

Jerebu: Kes kemasukan ke hospital meningkat 2 kali ganda

Negara juga berdepan dengan kos yang sangat besar ekoran jerebu.

KUALA LUMPUR 12 Okt. – Negara terpaksa berhadapan dengan kos yang sangat besar akibat jerebu yang melanda negara.

Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim, Nik Nazmi Nik Ahmad berkata, kehadiran jerebu di negara ini menyebabkan kes kemasukan ke hospital meningkat dua kali ganda.

“Ia meningkat secara ketara dan apabila diterjemahkan dalam hari-hari, sampaikan pekerja tidak dapat hadir ke kerja.

“Beberapa operasi telah dibatalkan dan pernah ketika 2015-2019 kerana jerebu.

“Sebab itu saya faham keprihatinan dan ramai yang merasakan pendekatan yang kita ada buat masa ini tidak mencukupi untuk kita tangani.

“Kita percaya sememangnya ASEAN ini kita dapat bergerak dengan lebih baik jika kita bergerak bersama,” katanya.

Beliau berkata demikian bagi menjawab pertanyaan Datuk Idris Ahmad (PN – Bagan Serai) dalam sesi Pertanyaan-pertanyaan Menteri (MQT) di Dewan Rakyat pada Khamis.

Begitupun, beliau tidak dapat memperincikan sejauh mana kos terpaksa ditanggung Malaysia dan akan memberikan jawapan secara bertulis kepada Idris.

Dalam pada itu, Nik Nazmi berkata, tiada peruntukan undang-undang khas yang boleh dikuatkuasakan kepada syarikat atau negara menjadi punca kepada jerebu rentas sempadan di negara.

“Perundangan yang kita ada iaitu Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 (Akta 127) bertujuan mencegah, menghentikan dan mengawal pencemaran alam sekitar yang dikuatkuasakan dalam negara sahaja.

“Berkenaan jerebu rentas sempadan yang dikaitkan dengan pembakaran terbuka di Sumatera dan Kalimantan, buat masa ini kerajaan mengambil pendekatan diplomasi dan berpandangan bahawa rundingan adalah jalan terbaik untuk kita tangani isu pencemaran udara,” katanya. — Sinar Harian

Ikuti Xklusif di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!

Artikel Berkaitan

Back to top button