Berita

Kecoh gara-gara ‘anak papa’, MP Pendang diarah keluar

Perkataan ‘anak papa’ itu dipercayai merujuk kepada hubungan antara Dr Mohammed Taufiq Johari (PH-Sungai Petani) dengan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Johari Abdul.

KUALA LUMPUR 12 OKT. – Sidang Dewan Rakyat pagi ini kecoh dan terhenti kira-kira 10 minit selepas Datuk Awang Hashim (PN-Pendang) didakwa mengeluarkan perkataan ‘anak papa’.

Perkataan ‘anak papa’ itu dipercayai merujuk kepada hubungan antara Dr Mohammed Taufiq Johari (PH-Sungai Petani) dengan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Johari Abdul.

Ia selepas usul yang dikemukakan Dr Mohammed Taufiq di bawah Peraturan Mesyuarat 18(1) bagi membahaskan isu sebuah kilang beras di Kedah yang disita kerana disyaki menyorok beras putih tempatan (BPT) seberat 180 tan diterima Dewan Rakyat.

Ahli Parlimen Sungai Petani itu membentangkan usul tersebut ke Dewan Rakyat hari ini.

Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Alice Lau berkata, usul tersebut telah diterima Johari dan telah mengarahkan supaya seorang lagi Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat iaitu Datuk Ramli Mohd Nor untuk mempertimbangkan usul berkenaan.

“Beliau (Ramli) telah meneliti perkara ini dan mendapati bahawa usul itu merupakan perkara tertentu dan kepentingan orang ramai yang perlu disegerakan.

“Oleh yang demikian, beliau (Ramli) telah membenarkan usul tersebut dirunding di sesi Kamar Khas pada pukul 2.30 petang ini,” katanya.

Tindakan itu kemudiannya menyebabkan Datuk Seri Shahidan Kassim (PN-Arau) bangun bertanyakan tentang usul yang telah dihantarnya pada hari Selasa yang masih belum dijawab sedangkan usul Dr Mohammed Taufiq yang dihantar pada hari Rabu telah menerima jawapan.

Awang kemudiannya mencelah dan didakwa telah mengeluarkan perkataan ‘anak papa’ tersebut.

Keadaan itu telah membuatkan beberapa ahli Parlimen kerajaan termasuk Dr Mohammed Taufiq sendiri; RSN Rayer (PH-Jelutong) dan Syed Ibrahim Syed Noh (PH-Ledang) meminta penjelasan serta mahu Awang menarik balik perkataan tersebut.

Awang yang diminta memberi penjelasan mengatakan kemungkinan berlaku konflik kepentingan tetapi disangkal Alice yang menegaskan atas dasar itu Johari telah mengarahkan Ramli untuk mempertimbangkan usul tersebut.

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Hamzah Zainudin kemudiannya bangkit mengatakan terdapat isu dwi-standard berhubung penerimaan usul antara Dr Mohammed Taufiq dan Shahidan.

“Sebab Arau (Shahidan) hantar pada hari Selasa tetapi tiada keputusan sedangkan Sungai Petani (Dr Mohammed Taufiq) (hantar) hari Rabu dan ada keputusan.

“Tak salah kalau kita kata oleh kerana anak bapa (maka) ada konflik kepentingan dan sebab itu bagi kepada Timbalan Speaker terpaksa buat keputusan.

“Pada saya tak salah untuk Pendang (Awang) katakan oleh kerana anak papa (maka berlakunya) konflik kepentingan,” katanya.

Alice kemudiannya meminta untuk Awang menarik balik perkataan tersebut bagi meneruskan persidangan atau diminta keluar ‘berehat’ sehingga sesi pada sebelah petang.

Bagaimanapun, Awang yang masih enggan menarik balik perkataan itu dan telah diarahkan keluar dari Dewan Rakyat. — Xklusif

Ikuti Xklusif di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!

Artikel Berkaitan

Back to top button