Dunia

Kemarau, kebakaran teruk, Bali isytihar darurat 2 minggu

Keputusan itu dibuat berikutan kemarau berpanjangan dan peningkatan kebakaran tanah dan hutan

BALI 23 Okt – Bali diisytiharkan darurat selama dua minggu akibat kemarau dan kebakaran yang semakin teruk melanda pulau peranginan itu, lapor The Jakarta Post.

Pemangku Gabenor Bali SM Mahendra Jaya berkata, keputusan itu dibuat berikutan kemarau berpanjangan dan peningkatan kebakaran tanah dan hutan.

Arahan itu dikeluarkan pada Khamis lalu dan membabitkan semua daerah dan bandar di seluruh wilayah itu, termasuk Denpasar, Badung, Bangli, Buleleng, Gianyar, Jembrana, Karangasem, Klungkung dan Tabanan.

Darurat itu berkuat kuasa sehingga 1 November dan boleh dilanjutkan atau dipendekkan mengikut keperluan.

Kebakaran hutan di Bali berpunca daripada kemarau semakin membimbangkan

Ketua Badan Mitigasi Bencana Bali (BPBD-Bali) Made Rentin berkata, status kecemasan diisytiharkan bagi membantu memudahkan akses bagi penempatan sumber manusia, peralatan dan logistik lain untuk misi bencana.

Menurutnya, dengan status yang berkuat kuasa, pentadbiran wilayah akan dapat mengarahkan institusi lain untuk mengambil peranan aktif dalam mengurangkan bencana.

“BPBD mendapat akses kepada semua sumber yang kami perlukan untuk menangani kemarau dan kebakaran,” katanya.

Dengan keadaan darurat, Rentin optimis bencana itu dapat dikurangkan dengan segera.

Pada Khamis, Mahendra mencadangkan bahawa tidak ada sebab untuk mengisytiharkan darurat kerana keputusan untuk meningkatkan status kesedaran bencana dibuat secara berhemah sebagai cara untuk menggerakkan sumber.

Kemarau melampau melanda pulau yang bergantung kepada pelancongan itu sejak Julai lalu dengan sekurang-kurangnya 113 banjar (kampung tradisional) menghadapi krisis air bersih.

Kawasan yang paling terjejas termasuk dusun di Buleleng, Jembrana dan Karangasem.

“Krisis kemarau dan air bersih mungkin merebak ke kawasan lain, jika tiada hujan dalam beberapa hari akan datang,” kata Mahendra dalam pertemuan dengan BNPB di Denpasar, pada Khamis.

Menurut data biro Badan Meteorologi, Klimatologi dan Geofizik (BMKG) Denpasar, tiga daerah di seluruh pulau tidak mengalami taburan hujan selama 94 hari berturut-turut

Musim kemarau yang berpanjangan di Bali, sebahagiannya disebabkan oleh fenomena cuaca El Niño yang turut mengakibatkan banyak kebakaran hutan dan tanah, dengan sekurang-kurangnya tujuh kebakaran hutan dilaporkan antara Julai dan Oktober; dua di Buleleng, empat di Karangasem dan satu di Bangli.

Tiga kemudahan tapak pelupusan yang menyediakan perkhidmatan sisa penjagaan kesihatan turut terbakar dan pihak berkuasa masih bergelut untuk memadamkan kebakaran selepas lebih seminggu, termasuk di tapak pelupusan sampah terbesar di Bali di Suwung, Denpasar. – Agensi

Ikuti Xklusif di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!

Artikel Berkaitan

Back to top button