Berita

Kerajaan akan lakukan perubahan mendadak – Anwar

Perubahan sebegitu perlu dilakukan memandangkan terdapat kebimbangan yang disuarakan berhubung projek pelaburan luar negara

KUALA LUMPUR 10 Okt – Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan kerajaan akan melakukan perubahan mendadak bagi memastikan setiap projek pelaburan dari luar negara dapat diluluskan dengan segera.

Perdana Menteri berkata, perubahan sebegitu perlu dilakukan memandangkan terdapat kebimbangan yang disuarakan berhubung projek-projek berkenaan.

“Yang Berhormat harus faham bahawa untuk pelaksanaan itu, kadangkala ada disuarakan kebimbangan. Apabila diluluskan, yang disebutkan ‘ease of business’ itu kadangkala masih ada masalah.

“Oleh itu, saya telah menetapkan supaya kita lakukan perubahan yang agak mendadak.

“Bukan saja ‘one stop centre’ di Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) tetapi juga Jawatankuasa Pelaburan dan Perdagangan di bawah Menteri MITI, dengan kerjasama Jabatan Perdana Menteri.

“Ini akan memastikan projek itu diluluskan dengan kadar segera,” kata Anwar, yang juga Menteri Kewangan, pada sesi jawab lisan Perdana Menteri di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau berkata demikian menjawab soalan Tan Kar Hing (PH-Gopeng) yang meminta Perdana Menteri menyatakan hasil lawatan ke luar negara termasuk hasil pelaburan, kerjasama antara negara dan tahap keyakinan pelaburan asing terhadap Malaysia. – Awani

Ikuti Xklusif di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!

Artikel Berkaitan

Back to top button