Berita

Kerajaan kurangkan elaun pembangunan Ahli Parlimen

Kerajaan akan mempertimbangkan untuk memberi peruntukan tambahan sekiranya terdapat keperluan mendesak di kawasan Parlimen.

PORT DICKSON, Feb 3 — Kerajaan mengurangkan elaun pembangunan Ahli Parlimen daripada RM3.8 jura kepada RM1.3 juta sebagai langkah mengawal mengawal kewangan negara.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengesahkan perkara itu yang akan dilaksanakan secara berperingkat.

“Elaun tersebut merupakan peruntukan pembangunan untuk Ahli Parlimen, selaras dengan Pejabat Daerah dan Tanah serta Pegawai Pembangunan Negeri.

“Tapi oleh kerana keadaan ekonomi, jadi saya ingat biarlah kita buat secara berperingkat, dana untuk Ahli Parlimen yang terlibat…ini memberikan contoh awal…maknanya kalau Ahli Parlimen sanggup kurangkan (elaun) walaupun ia bukan sumbangan peribadi, tetapi ia sumbangan pembangunan yang diselaraskan Ahli Parlimen dan Pejabat Daerah dan Tanah,” katanya.

Beliau berkata demikian di Kedai Makanan dan Minuman Salleh Abdullah di sini, hari ini.

Bagaimanapun katanya, kerajaan akan mempertimbangkan untuk memberi peruntukan tambahan sekiranya terdapat keperluan mendesak di kawasan Parlimen.

“Ia misalnya untuk membaik pulih infrastruktur seperti masalah surau dan jalan rosak,” katanya.

Media sebelum ini melaporkan peruntukan kawasan untuk Ahli Parlimen tahun ini telah dikurangkan lebih 65 peratus iaitu daripada RM3.8 juta kepada RM1.3 juta.

Jumlah itu terdiri daripada geran langsung RM1 juta dan RM300,000 lagi untuk operasi pusat khidmat mereka.

Ikuti Xklusif di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!

Artikel Berkaitan

Back to top button