Politik

KJ akui sekarang zaman dominasi DAP

Perpecahan orang Melayu akan menyumbang kepada keselesaan DAP untuk terus menang di kawasan-kawasan bandar yang mempunyai majoriti pengundi Cina.

KUALA LUMPUR 12 Sept. – Rakyat Malaysia ketika ini berada dalam zaman hegemoni (dominasi) politik DAP memandangkan pengundi Melayu telah berpecah kepada empat, kata Khairy Jamaluddin (KJ).

Khairy yang juga bekas bekas Ketua Pemuda UMNO berkata demikian ketika mengulas mengenai kerjasama DAP dengan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dalam Kerajaan Perpaduan.

Menurut Khairy, perpecahan orang Melayu akan menyumbang kepada keselesaan DAP untuk terus menang di kawasan-kawasan bandar yang mempunyai majoriti pengundi Cina.

Perkara itu juga jelas Khairy akan terus menguatkan DAP sekiranya pertambahan kerusi Parlimen di kawasan bandar dilakukan dengan pindaan Perlembagaan Persekutuan.

“DAP akan terus menang selesa di kawasan-kawasan bandar majoriti Cina. Jika Perlembagaan dipinda nanti untuk menambahkan kerusi Parlimen, sudah pasti yang akan ditambah adalah kawasan-kawasan di bandar.

“Realiti sekarang, DAP boleh buat apa sahaja termasuk bekerjasama dengan Ahmad Zahid dan pengundi Cina akan tetap memberi lebih 95 peratus sokongan kepada parti itu,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Mengulas lanjut, Khairy berkata, kebanyakan pengundi Cina ketika ini tidak mempunyai ‘sempadan merah’ dalam bentuk isu rasuah kerana setia pada DAP.

Beliau berkata, pengundi Cina akan tetap menyokong DAP dan calon-calon parti itu sekalipun slogan ‘Malaysian Malaysia’ dibuang.

“Kalau ada pun pengundi Cina yang sedikit kecewa, mereka tidak akan keluar mengundi seperti dalam pilihan raya kecil (PRK) Pulai. Itu sahaja.

“Jika senario pilihan raya umum (PRU), mereka pasti akan keluar dan mengundi DAP sebab pertaruhan lebih besar dan penting berbanding PRK,” katanya.

Dalam pada itu, Khairy turut melihat alasan kebanyakan pengundi Cina mengundi DAP kerana tidak mempunyai pilihan yang ‘viable’ adalah tidak relevan.

Perkara itu menurut beliau kerana pengundi Cina mempunyai pilihan yang lebih baik pada PRU13 iaitu penggal pertama Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai Perdana Menteri.

“Penggal pertama Najib Razak dikenali dengan pendekatan liberal. 1Malaysia, liberalisasi ekonomi, peruntukan tambahan untuk sekolah-sekolah Cina, Najib pukul gendang Cina dalam video dan lain-lain.

“Ini semua sebelum skandal 1 Malaysia Development Berhad (1MDB), tapi pengundi Cina masih memberi undi pada DAP sehingga Utusan Malaysia keluarkan headline “Apa lagi Cina mahu?” yang dikecam hebat.

“Masa PRN 2023 ada pilihan ‘kuasa ketiga’ MUDA yang antara lain menolak kerjasama dengan Zahid, pun pengundi Cina tidak layan. Saya rasa tidak akan ada pilihan lain yang viable mungkin untuk 40-50 tahun lagi,” katanya. — Xklusif

Ikuti Xklusif di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!

Artikel Berkaitan

Back to top button