Jenayah

Lelaki pukul kepala rakan guna periuk nasi hingga maut terlepas tali gantung

Mohammad Jobi Ullah, 44, dihukum penjara 13 tahun oleh panel tiga hakim Mahkamah Persekutuan selepas dia mengaku bersalah membunuh tanpa niat ke atas rakan serumahnya, Minto

PUTRAJAYA 9 Nov – Lelaki warga Bangladesh yang pada mulanya dihukum mati atas kesalahan membunuh rakan serumahnya, terselamat daripada tali gantung selepas dakwaan membunuh rakan serumah pada 2018 dipinda kepada membunuh tanpa niat.

Mohammad Jobi Ullah, 44, dihukum penjara 13 tahun oleh panel tiga hakim Mahkamah Persekutuan selepas dia mengaku bersalah membunuh tanpa niat ke atas rakan serumahnya, Minto.

Panel itu yang terdiri daripada Presiden Mahkamah Rayuan Tan Sri Abang Iskandar Abang Hashim dan Hakim Mahkamah Persekutuan iaitu Datuk Mary Lim Thiam Suan dan Datuk Abu Bakar Jais memerintahkan Mohammad Jobi untuk menjalani hukuman itu dari tarikh tangkap, 28 Mac 2018.

Ketika menyampaikan keputusan mahkamah, Hakim Abang Iskandar mengetepikan hukuman mati yang dijatuhkan ke atas Mohammad Jobi kerana membunuh dan menggantikannya dengan hukuman penjara 13 tahun.

Terdahulu, peguam yang dilantik mahkamah K Simon Murali memberitahu mahkamah bahawa pihak pendakwaan telah menerima representasi anak guamnya pertuduhan membunuh dipinda kepada pertuduhan membunuh tanpa niat dan perkara itu disahkan oleh Timbalan Pendakwa Raya Mohd Fairuz Johari.

Pada 29 Jun 2020, Mahkamah Tinggi menjatuhkan hukuman mati ke atas Mohammad Jobi selepas dia didapati bersalah membunuh Minto, yang juga rakan senegaranya di sebuah rumah di Jalan Megat Harun, Taman Jasa, Bukit Mertajam, Pulau Pinang pada 11.15 pagi, 25 September 2018.

Mengikut fakta kes, insiden itu tercetus selepas berlaku pertengkaran mulut dan fizikal antara Mohammad Jobi dan si mati di dapur kediaman mereka kerana periuk milik si mati menghalang kabinet dapur.

Mohammad Jobi, yang bekerja sebagai buruh mengetuk kepala si mati dengan periuk nasi dan periuk kari dan juga menumbuk mangsa.

Lelaki itu yang tidak sedarkan diri kemudian dibawa ke hospital. Mangsa mengalami kecederaan dalaman di bahagian kepala dan meninggal dunia pada 28 Mac 2018.

Dalam rayuan untuk mengurangkan hukuman penjara yang lebih rendah, Murali berkata, anak guamnya sudah menyesal dan turut mengunjungi si mati di hospital untuk memohon maaf.

Beliau memohon mahkamah mengenakan hukuman penjara lapan tahun dengan menyatakan bahawa perbuatan anak guamnya itu tidak dirancang tetapi ia berlaku dalam keadaan tegang ketika itu.

Bagaimanapun, Mohd Fairuz berkata, hukuman penjara yang sepatutnya adalah antara 15 hingga 20 tahun. – BERNAMA

Ikuti Xklusif di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!

Artikel Berkaitan

Back to top button