Berita

M40 antara golongan layak terima subsidi bersasar

Anwar berkata M40 tidak pernah tertinggal dalam menerima bantuan kewangan daripada kerajaan.

KUALA LUMPUR 6 Dis. – Walaupun sering digelar sebagai kumpulan yang dilupakan, kumpulan M40 tidak ketinggalan dalam inisiatif terbaru kerajaan, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Ketika ditanya sama ada terdapat bantuan untuk kumpulan M40 yang sering “tertinggal” dalam menerima bantuan kewangan daripada kerajaan, Anwar berkata, terdapat pemindahan tunai dalam bentuk kredit eMadani RM100 yang dinikmati oleh 10 juta penerima yang layak, termasuk beberapa yang berada dalam M40.

“Kita perlu meringankan beban melalui pemindahan tunai dan bukannya melaksanakan subsidi yang boleh dinikmati semua orang termasuk 10% golongan kaya dan warga asing.

“Faedah yang kami tawarkan melalui pemindahan tunai itu akan memberi manfaat kepada sekurang-kurangnya 10 juta rakyat termasuk daripada kumpulan M40,” katanya dalam temu bual siaran langsung khas bersama TV3 sempena ulang tahun pertama kerajaan Madani pada semalam.

Anwar juga berkata, inisiatif seperti itu akan diteruskan untuk kumpulan yang memerlukan bantuan.

Beliau berkata, kerajaan akan mengurangkan sebarang lonjakan harga barangan atau petrol akibat pelaksanaan subsidi bersasar dengan meningkatkan bantuan tunai melalui bantuan tunai Rahmah untuk rakyat.

Mulai Isnin lalu, rakyat Malaysia yang layak boleh menebus kredit eMadani RM100 sehingga 11.59 malam pada 20 Februari, tahun depan.

Orang ramai boleh menggunakan kredit RM100 untuk transaksi fizikal di 1.8 juta peruncit atau perniagaan melalui e-dompet atau kod QR DuitNow pilihan mereka.

Pemindahan tunai RM100 eMadani hanya membenarkan permohonan warganegara Malaysia berumur 21 tahun ke atas dan mesti sama ada penerima Bantuan Tunai Rahmah berdasarkan rekod pada 7 Nov, atau memperoleh pendapatan tahunan RM100,000 dan ke bawah berdasarkan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) rekod setakat 15 Julai. — The Star

Ikuti Xklusif di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!

Artikel Berkaitan

Back to top button