Berita

Mahkamah sivil tolak permohonan wanita Muslim keluar Islam

Mahkamah sivil tidak mempunyai kuasa untuk memberikan kebenaran semakan kehakiman atas isu keluar agama kerana perkara tersebut terletak di bawah bidang kuasa mahkamah Syariah

KUALA LUMPUR 28 Ogos – Seorang wanita serani gagal dalam rayuannya untuk mendapatkan kebenaran daripada Mahkamah Sivil untuk memulakan tindakan undang-undang meninggalkan Islam dan memeluk Konfusianisme dan Buddhisme.

Panel tiga hakim Mahkamah Rayuan yang dipengerusikan oleh Azizah Nawawi hari ini sebulat suara menafikan rayuan wanita berusia 33 tahun itu untuk mendapatkan kebenaran semakan kehakiman berhubung status agamanya.

Bercakap bagi pihak hakim See Mee Chun dan Azizul Azmi Adnan, Azizah berkata, hanya mahkamah Syariah mempunyai bidang kuasa eksklusif untuk menentukan isu murtad mengikut Perkara 121(1A) Perlembagaan Persekutuan.

Dia memutuskan bahawa keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur tahun lalu, yang menolak permohonan kebenaran semakan kehakiman wanita itu, adalah betul kerana mahkamah sivil tidak mempunyai kuasa kerana ini melibatkan permohonan untuk meninggalkan agama Islam.

Azizah menegaskan bahawa mahkamah sivil bukanlah mahkamah lebih tinggi berbanding mahkamah syariah, sebaliknya Perlembagaan Persekutuan memastikan kedua-duanya membentuk sistem kehakiman yang berasingan di Malaysia.

Wanita itu diwakili peguam Fahri Azzat, manakala peguam kanan persekutuan Ahmad Hanir Hambaly @ Arwi mewakili kerajaan, yang adalah antara responden yang menjadi sasaran semakan kehakiman tersebut.

Tiga lagi responden lain adalah Mahkamah Rayuan Syariah Wilayah Persekutuan, Mahkamah Tinggi Syariah Wilayah Persekutuan, dan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP).

Rayuan wanita itu adalah berhubung keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 15 Jun tahun lalu, yang memutuskan bahawa mahkamah sivil tidak mempunyai kuasa untuk memberikan kebenaran semakan kehakiman atas isu keluar agama kerana perkara tersebut terletak di bawah bidang kuasa mahkamah Syariah.

Dilahirkan oleh ibu bapa yang beragama Islam di Johor pada 1990, wanita itu membawa kesnya ke mahkamah sivil pada Mac tahun lalu, selepas dua peringkat mahkamah yang menolak permohonannya untuk murtad, iaitu Mahkamah Tinggi Syariah Wilayah Persekutuan, dan Mahkamah Rayuan Syariah Wilayah Persekutuan.

Menurut kertas kausa tindakan sivil, wanita itu yang bapanya adalah seorang mualaf Islam dan ibunya pula wanita kelahiran Islam pada 8 Feb 1990 telah sejak sekian lama gagal dalam cubaannya untuk meninggalkan Islam dan menganut agama Konfusianisme dan Buddhisme secara rasmi. – Malaysiakini

Ikuti Xklusif di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!

Artikel Berkaitan

Back to top button