Berita

MAS benarkan ‘tapau’ makanan sendiri untuk laluan terjejas

MAS telah memuktamadkan perkongsian lamanya dengan penyedia katering utama Brahim's Food Services (BFS)

KUALA LUMPUR 4 September – Penumpang Malaysia Airlines (MAS) boleh membawa makanan sendiri di atas pesawat untuk laluan terjejas dalam tempoh peralihannya kepada penyedia perkhidmatan katering baharu.

Bagaimanapun, makanan pemanasan sendiri dan makanan tidak halal adalah dilarang sama sekali, kata Malaysia Airlines Bhd (MAB).

Dalam Soalan Lazim (Soalan Lazim) di https://www.malaysiaairlines.com, syarikat penerbangan itu berkata pilihan makanan dan minuman (F&B) alternatif tertakluk kepada keperluan cecair, aerosol dan gel (LAG), yang tidak boleh melebihi 100 mililiter (ml) untuk penumpang antarabangsa yang berlepas dari atau transit di lapangan terbang antarabangsa di Malaysia.

“Bagi mereka yang memesan hidangan istimewa, pilihan itu tidak tersedia buat sementara waktu. Jadi, kita benarkan mereka bawa makanan sendiri. Ini untuk laluan terjejas saja,” kata syarikat penerbangan itu ketika dihubungi Bernama.

Malaysia Airlines telah memuktamadkan perkongsian lamanya dengan penyedia katering utama Brahim’s Food Services (BFS) yang berpangkalan di Kuala Lumpur, dan sedang beralih ke perkhidmatan katering baharu di laluan domestik dan antarabangsa terpilih dalam rangkaian Malaysia Airlines.

Untuk memastikan gangguan minimum kepada keselesaan pelanggan dan pengalaman keseluruhannya, MAB akan menawarkan pilihan F&B alternatif sambil meneroka secara aktif penyedia perkhidmatan baharu yang selaras dengan komitmennya yang tidak berbelah bahagi untuk menyampaikan pengalaman premium.

Dalam tempoh peralihan, penumpang masih akan diberikan makanan atau minuman dalam penerbangan mereka, katanya.

Bagaimanapun, penumpang yang terjejas oleh perubahan dalam tawaran makanan termasuk laluan domestik dan antarabangsa terpilih yang dikendalikan oleh Malaysia Airlines, akan menerima tawaran makanan yang disemak semula dan makanan prapembungkusan bergantung kepada kelas perjalanan dan tempoh penerbangan, katanya.

Makanan yang dibungkus akan ditawarkan untuk laluan yang lebih pendek bergantung pada kelas perjalanan dan tempoh penerbangan, manakala makanan yang disemak semula akan ditawarkan untuk penerbangan yang lebih lama.

Justeru, MAB menggesa penumpang yang terjejas untuk mengemas kini butiran hubungan mereka melalui ‘Tempahan Saya’ di laman webnya bagi memastikan mereka menerima kemas kini tepat pada masanya melalui e-mel dan khidmat pesanan ringkas (SMS).

Pada 30 Ogos, syarikat induk MAB, Malaysia Aviation Group (MAG) berkata ia akan mengaktifkan Pelan Kesinambungan Perniagaan (BCP) untuk perkhidmatan makanan dalam penerbangan di laluan terpilih di bawah MAB berkuat kuasa 1 September 2023, berikutan tamat sambungan kontrak dengan BFS pada 31 Ogos 2023.

Kumpulan penerbangan itu berkata pengaktifan BCP menandakan penamatan perkongsian dengan perkhidmatan katering yang sebelum ini disediakan oleh BFS di laluan domestik dan antarabangsa terpilih dalam rangkaian MAB.

Ia berkata semasa peralihan itu, MAB akan menyediakan F&B alternatif bagi laluan yang terjejas, untuk memastikan operasi lancar sambil meminimumkan sebarang kesan terhadap keselesaan dan pengalaman pelanggan.

“Laluan lain yang tinggal akan terus disediakan oleh pembekal semasa kami, POS Aviation,” katanya. – Bernama

Ikuti Xklusif di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!

Artikel Berkaitan

Back to top button