Berita

MP PN sokong Anwar hantar surat nak pindah kerusi dalam Dewan Rakyat – Speaker

Ahli Parlimen terbabit menghantar permohonan kepada beliau untuk berbuat demikian hari ini

KUALA LUMPUR 9 Nov – Empat ahli Parlimen mewakili Perikatan Nasional (PN) daripada BERSATU, yang mengumumkan pendirian menyokong Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, memohon menukar tempat duduk masing-masing dalam Dewan Rakyat.

Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Johari Abdul, berkata Ahli Parlimen terbabit menghantar permohonan kepada beliau untuk berbuat demikian hari ini.

“Mereka menghantar surat kepada saya hari ini, dan saya akan lihat susunan kerusi di Dewan Rakyat dahulu,” katanya pada sidang media di Dewan Rakyat hari ini.

Johari berkata, beliau akan menghubungi Ahli Parlimen terbabit untuk membincangkan mengenai permohonan berkenaan.

Beliau berkata, undang-undang antilompat parti yang berkuasa tidak terpakai terhadap langkah yang diambil oleh semua ahli Parlimen berkenaan kerana mereka hanya mengisytihar menyokong pentadbiran Anwar, tanpa melompat parti.

“Apa yang berlaku ialah mereka menyatakan sokongan (untuk Anwar)…jadi kerusi mereka tidak akan dikosongkan,” katanya.

Semalam, Ahli Parlimen Jeli, Zahari Kechik, mengumumkan menyokong kerajaan, menjadikannya Ahli Parlimen BERSATU yang keempat berbuat demikian sejak 12 Oktober lalu.

Kelmarin, Ahli Parlimen Gua Musang, Azizi Abu Naim, mengumumkan sokongan kepada Anwar atas alasan mahu memastikan kebajikan penduduk dalam kawasannya terbela dan mendapat pelbagai manfaat termasuk peningkatan kemudahan infrastruktur.

Dua lagi Ahli Parlimen Labun, Datuk Suhaili Abdul Rahman dan Ahli Parlimen Kuala Kangsar, Iskandar Dzulkarnain Abdul Khalid sebelum ini turut memberi alasan sama ketika mengumumkan sokongan mereka kepada pentadbiran Anwar. – Xklusif

Ikuti Xklusif di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!

Artikel Berkaitan

Back to top button