Politik

Muhyiddin yakin PN mampu menang di Selangor jika lebih ramai keluar mengundi

Muhyiddin anggap kemenangan PN di tiga negeri bukti peroleh sokongan padu pungundi Melayu

SHAH ALAM 13 Ogos – Tan Sri Muhyiddin Yassin menyifatkan kemenangan Perikatan Nasional (PN) sebanyak 146 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) sebagai bukti sokongan padu pengundi Melayu kepada parti itu. 

PN berjaya mempertahankan Kelantan, Kedah dan Terengganu dalam PRN 2023. 

Muhyiddin yang juga Pengerusi PN mengucapkan tahniah kepada 146 calon yang memenangi pilihan raya ini di mana ia satu pencapaian yang memberangsangkan kepada PN yang bertanding sebanyak 245 kerusi.

Menurutnya, ini bermakna PN memenangi sebanyak 60 peratus kerusi yang ditandingi.

“Kejayaan PN mempertahankan Kelantan, Kedah dan Terengganu dengan suatu kemenangan yang besar membuktikan sokongan padu pengundi-pengundi Melayu kepada PN.

“Pada masa yang sama, Perikatan Nasional juga membuat major inroads di Negeri Selangor dengan memenangi 22 kerusi berbanding hanya lima kerusi yang disandang oleh PN sebelum ini,” katanya pada sidang media di sebuah hotel, di sini, malam tadi.

Muhyiddin berkata, kesemua 22 kerusi ini ialah kerusi majoriti Melayu yang membuktikan bahawa PN mendapat sokongan besar pengundi pengundi Melayu di negeri Selangor.

“Kejayaan memenangi 22 kerusi ini juga bermakna Perikatan Nasional berjaya menafikan majoriti 2/3 kerajaan PH-BN di Selangor, yang sebelum ini dianggap sebagai kubu kuat mereka.

“Saya percaya sekiranya peratusan keluar mengundi lebih tinggi, Perikatan Nasional akan berjaya merampas negeri Selangor,” katanya.

Beliau berkata, di Pulau Pinang, seperti mana dijangka gelombang sokongan pengundi Melayu di negeri itu membawa kejayaan besar kepada PN dengan memenangi 11 daripada 15 kerusi majoriti Melayu.

“Ini adalah satu tamparan hebat kepada Anwar Ibrahim apabila semua kerusi DUN dalam Parlimen Permatang Pauh dimenangi oleh Perikatan Nasional.

“Kejayaan besar Perikatan Nasional meraih sokongan pengundi Melayu menandakan bahawa Perikatan Nasional adalah wadah utama politik bangsa Melayu pada masa kini,” katanya.

Katanya, Umno menjadi tidak relevan lagi dengan hanya memenangi 19 daripada 108 kerusi yang ditandingi.

“Ini bermakna UMNO kalah 82 peratus daripada keseluruhan jumlah kerusi terbabit,” katanya. — Harian Metro

Ikuti Xklusif di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!

Artikel Berkaitan

Back to top button