Politik

PAS sedia jalin kerjasama dengan UMNO, tapi…

Namun jalinan kerjasama itu mempunyai syarat tertentu.

KUALA LUMPUR 6 Dis. – PAS tidak menolak kerjasama dengan Umno di sebalik sejarah “pahit” hubungan mereka, susulan cadangan penyatuan untuk mengambil alih pentadbiran Putrajaya dibangkitkan Isham Jalil.

Isnin lalu, Ahli Majlis Kerja Tertinggi Umno itu dilaporkan berkata Ahmad Samsuri Mokhtar boleh menjadi perdana menteri jika Perikatan Nasional (PN) berjaya memujuk Umno bermuafakat semula sebelum PRU16, selepas menteri besar Terengganu menang di PRK Kemaman.

Mengulas perkembangan itu, Timbalan Presiden PAS Tuan Ibrahim Tuan Man berkata sebarang kerjasama dengan Umno perlu melalui platform PN – yang turut dianggotai Bersatu.

“PAS tidak pernah mengenepikan agenda penyatuan ummah.

“Kerjasama boleh dilakukan dengan sesiapa sahaja melalui PN kerana sebagai parti utama, sebarang kerjasama politik mestilah dipersetujui oleh Majlis Syura,” katanya.

Selepas PRU14, Umno dan PAS menjalinkan kerjasama di bawah Muafakat Nasional (MN) sebagai usaha penyatuan ummah ketika kedua-duanya dalam blok pembangkang.

Namun hubungannya tegang apabila PAS menyertai PN yang diterajui Bersatu sekali gus mahukan parti serpihan Umno itu turut menyertai MN.

Pada PRU15, Umno dan Barisan Nasional (BN) bergerak solo yang menyaksikannya hanya menang 30 kerusi, manakala PN pula menguasai 74 kerusi. Umno kemudian menjadi sebahagian anggota kerajaan perpaduan diketuai Anwar Ibrahim.

Sementara itu, Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat Awang Hashim turut berkata pintu PAS masih terbuka untuk Umno, mengambil semangat perpaduan ummah.

Merujuk sejarah PAS “berkahwin” dengan banyak parti termasuk DAP, Ahli Parlimen Pendang itu berkata: “Kita mempunyai pengalaman sangat banyak berkenaan kerjasama (politik) termasuk DAP. Kita dah tahu budaya masing-masing.

“Muafakat Nasional salah satu daripada dasar yang kita garapkan untuk terus dengan perpaduan ummah,” katanya. — FMT

Ikuti Xklusif di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!

Artikel Berkaitan

Back to top button