Dunia

Penumpang tahan mabuk tiga jam dalam kereta api laju bergegar

PENUMPANG sebuah kereta api di Sepanyol mengharungi perjalanan sukar selama tiga jam apabila kereta api yang dinaiki bergegar seperti pesawat mengalami pergolakan udara (turbulence) yang teruk, lapor akhbar Metro UK.

Seorang penumpang merakam kejadian itu ketika menaiki laluan rel berkelajuan tinggi yang menghubungkan bandar raya Madrid dengan Gijon di barat laut Sepanyol baru-baru ini.

Laluan kereta api tersebut dilaporkan baru selesai dinaik taraf dengan menelan kos sebanyak €4.1 bilion (RM20.7 bilion).

“Kami melantun! Saya berharap Menteri Pengangkutan atau sesiapa sahaja dapat memberikan penjelasan kepada penumpang (kereta api) AVE 05721,” tulis seorang penumpang, Alex Sanchez di platform X.

Laluan berkelajuan tinggi itu termasuk terowong kereta api ketujuh terpanjang di Eropah, dibuka pada November tahun lalu selepas 20 tahun dalam pembinaan.

Sementara itu, syarikat milik kerajaan Sepanyol yang mengendalikan kereta api tersebut, Renfe berkata: “Kami menggantung perkhidmatan kereta tersebut bagi menganalisis punca anomali ini dan melaporkan kejadian itu kepada pengeluar. Kami memohon maaf atas segala kesulitan,” katanya. – AGENSI

Ikuti Xklusif di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!

Artikel Berkaitan

Back to top button