Uncategorized

Polis akan panggil Muhyiddin isu ‘fatwa haram undi PH’

Polis telah menerima dua laporan polis berhubung ucapan Muhyiddin pada 2 Sept

KUALA LUMPUR 6 Sept – Polis akan mengambil keterangan Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Muhyiddin Yassin berhubung kenyataannya bahawa adalah “haram” untuk mengundi calon Pakatan Harapan (PH) dalam pilihan raya kecil (PRK) Pulai.

Dalam satu kenyataan malam tadi, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Mohd Shuhaily Mohd Zain berkata polis telah menerima dua laporan polis berhubung ucapan bekas perdana menteri itu pada 2 Sept.

Kata Mohd Shuhaily, polis akan merakam keterangan Muhyiddin pada 11 Sept di pejabatnya di Kuala Lumpur.

Semasa ceramah di Kempas, Muhyiddin mengisytiharkan adalah “haram” untuk mengundi calon PH Pulai Suhaizan Kaiat, sambil merujuk kepada penegasannya sebagai “fatwa”.

Ketua Pemuda Pulai Amanah Mohd Harith Hambali bertindak balas dengan membuat laporan polis terhadap Muhyiddin.

“Ia adalah ucapan radikal dan sesuatu yang tidak sepatutnya berlaku di Pulai.

“Apa yang diperkatakan juga boleh mengelirukan pengundi,” katanya.

Sementara itu, Shuhaily berkata polis telah menyelesaikan siasatan terhadap ucapan Presiden PAS Abdul Hadi Awang yang didakwa mempersoalkan kuasa Lembaga Pengampunan.

Kertas siasatan akan dirujuk kepada Jabatan Peguam Negara tidak lama lagi untuk tindakan selanjutnya.

Dalam ucapan pada 26 Ogos, Hadi didakwa berkata proses pemberian pengampunan di Malaysia bertentangan dengan ajaran Islam, di mana sepatutnya keluarga mangsa yang berhak untuk memberi pengampunan – dan bukannya Lembaga Pengampunan.

Timbalan Ketua Polis Negara Ayob Khan Mydin Pitchay memberitahu pemberita pada Isnin, polis akan mencadangkan agar Hadi didakwa mengikut Seksyen 4 Akta Hasutan 1948 dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

Menurut Shuhaily, siasatan terhadap Hadi adalah satu-satunya kertas siasatan membabitkan isu “3R” (kaum, agama, royalti) daripada kempen pilihan raya kecil Pulai. – Xklusif

Ikuti Xklusif di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!

Artikel Berkaitan

Back to top button