Berita

Rakyat bakal terkesan, tangguh dahulu cadangan naikkan SST – Lim

Kerajaan bercadang untuk menaikkan kadar SST kepada 8.0 peratus berbanding 6.0 peratus dan ini tidak termasuk perkhidmatan seperti makanan dan minuman serta telekomunikasi

KUALA LUMPUR 18 Okt – Kerajaan disaran untuk mempertimbangkan dan menangguhkan cadangan berkenaan cukai jualan dan perkhidmatan (SST) buat masa ini berikutan dikhuatiri akan memberi kesan kepada rakyat, kata Ahli Parlimen Bagan Lim Guan Eng.

“Kalau kita kata logistik, ini akan memberi kesan besar,” katanya ketika membahaskan Rang Undang-Undang Perbekalan 2024 di Dewan Rakyat hari ini.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam pembentangan Belanjawan 2024 pada Jumaat berkata kerajaan bercadang untuk menaikkan kadar SST kepada 8.0 peratus berbanding 6.0 peratus dan ini tidak termasuk perkhidmatan seperti makanan dan minuman serta telekomunikasi.

Lim berkata pengenalan cukai baharu di tengah-tengah cabaran ekonomi dan pergolakan geopolitik dunia juga berupaya mempengaruhi pertumbuhan negara, khususnya cukai keuntungan modal bagi pelupusan saham tidak tersenarai oleh syarikat tempatan berdasarkan keuntungan bersih pada kadar 10 peratus mulai 1 Mac 2024.

Pengumuman itu telah menimbulkan kebimbangan bahawa cukai ini akan diperluas kepada semua syarikat di Bursa Malaysia pada masa akan datang, katanya. – Bernama

Ikuti Xklusif di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!

Artikel Berkaitan

Back to top button