Berita

Rakyat harap caj DuitNow QR mansuh secara kekal – Ka Siong

Ia perlu disokong agar pembayaran tanpa tunai dapat diperluas dan menguntungkan semua pihak iaitu pengguna, peniaga, bank serta kerajaan

KUALA LUMPUR 2 Okt – Presiden MCA, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong menjelaskan tindakannya memperjuangkan pemansuhan caj transaksi DuitNow QR secara kekal bertujuan menyokong dasar digitalisasi kerajaan.

Bekas menteri Kabinet itu berkata, ia perlu disokong agar pembayaran tanpa tunai dapat diperluas dan menguntungkan semua pihak iaitu pengguna, peniaga, bank serta kerajaan.

Menurutnya, sejak penggunaan pembayaran tanpa tunai melalui DuitNow QR, Bank Negara Malaysia (BNM) tidak perlu mencetak mata wang dan siling baharu yang membawa kepada penjimatan signifikan buat BNM.

“Bank-bank juga menerima manfaat daripada penurunan kos bagi menyediakan mesin deposit tunai, kos ATM untuk pengeluaran wang tunai bagi pengguna, kos keselamatan dan penyelenggaraan wang tunai,” katanya menerusi hantaran di Facebook.

Beliau mengulas isu syarikat pengendali DuitNow QR, Payments Network Malaysia Sdn Bhd (PayNet) pada 28 September lalu menjelaskan mengenai pengenaan caj transaksi melibatkan peniaga kecil berkuatkuasa 1 November ini.

Ka Siong menambah, keputusan tersebut bakal membebankan peniaga kecil di saat rakyat terkesan dengan kenaikan kos sara hidup masa kini.

Bagaimanapun, beliau menjelaskan, DuitNow QR hanya merupakan satu paparan diletakkan di bahagian dinding atau kaunter dan tidak memerlukan sebarang penyelenggaraan mesin seperti kad kredit selain kos operasi yang ditanggung pihak bank juga berada pada kadar minimum.

“BNM merupakan pemegang saham terbesar dalam PayNet bersama 11 buah bank tempatan yang lain. Bank tempatan yang keuntungannya meningkat dengan ketara setiap tahun tidak perlu bergantung kepada caj MDR untuk menambah keuntungan bank masing-masing.

“Justeru, saya mohon Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim agar terus membawa berita baik ketika mempengerusikan Mesyuarat Khas Majlis Tindakan Sara Hidup Negara (NACCOL) pada Selasa ini.

“Harapan rakyat adalah perkara ini dimansuhkan secara berkekalan,” ulasnya. – MalaysiaGazette

Ikuti Xklusif di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!

Artikel Berkaitan

Back to top button