Dunia

Rakyat Israel jadi mangsa tembakan rejim Zionis

Pejuang Hamas berkemungkinan tidak mengetahui lebih awal mengenai acara itu dan hanya memutuskan sasaran pada saat akhir

TEL AVIV 19 Nov – Siasatan polis mendapati helikopter tempur Israel melepaskan tembakan ke arah pejuang Hamas di festival muzik di Israel pada 7 Oktober lalu yang turut mengenai orang awam di lokasi berkenaan.

“Siasatan ke atas insiden itu mendedahkan sebuah helikopter tempur (Israel) yang tiba di tempat kejadian dari pangkalan Ramat David melepaskan tembakan ke arah pejuang (Hamas) dan kelihatannya turut mengenai beberapa pengunjung di sana,” menurut laporan media Israel yang memetik sumber polis.

Menurut media rejim itu yang turut memetik sumber pasukan keselamatan, pejuang Hamas berkemungkinan tidak mengetahui lebih awal mengenai acara itu dan hanya memutuskan sasaran pada saat akhir.

Menurut salinan laporan polis pertama Israel mengenai serangan di lokasi itu yang diperoleh minggu ini oleh Saluran 12 Israel, pejuang Palestin pada asalnya berniat menyerang sekitar Kibbutz Re’im serta perkampungan berhampiran sempadan Gaza.

Mereka mengetahui mengenai festival muzik itu menerusi tinjauan dron serta dari udara ketika mereka terjun ke tempat itu.

Kira-kira 4,400 pengunjung dilaporkan menghadiri acara itu pada Sabtu, ketika Hamas menembusi penghalang keselamatan tinggi Israel, termasuk sistem radar dan sensor bawah tanahnya, sebelum menyerang pos tentera dan kampung di selatan Israel.

Semalam, akhbar Israel, Haaretz melaporkan berdasarkan penyiasatan polis dan soal siasat anggota Hamas yang ditangkap, pejuang tidak merancang untuk menyasarkan acara itu.

Biarpun polis menemui peta lokasi sasaran pada mayat pejuang Hamas yang terbunuh, tiada seorang pun berada di lokasi perayaan itu.

Penemuan tambahan yang menyokong dapatan siasatan itu, menurut Haaretz, ialah pejuang Hamas tidak menghampiri perayaan itu dari arah sempadan, sebaliknya hanya berada di lebuh raya berdekatan.

Sementara itu, acara berkenaan pada asalnya dijadualkan berlangsung pada Khamis dan Jumaat, dengan penambahan sehari lagi kepada Sabtu, yang diputuskan pada Selasa minggu itu.

Laporan itu juga mendapati kebanyakan pengunjung festival berjaya meninggalkan acara itu ketika Hamas muncul dan dakwaan pembunuhan beramai-ramai mula tercetus.

“Sebahagian besar (mereka yang berada di acara itu) berjaya melarikan diri berikutan keputusan untuk menyuraikan acara itu dibuat empat minit selepas serangan roket,” menurut sumber kanan polis yang dipetik Haaretz.

Laporan polis itu juga menyemak semula jumlah kematian akibat serangan itu kepada 364, termasuk 17 pegawai polis, meningkat daripada 270. Ia menjadikan jumlah pengunjung festival yang diculik ialah 40 orang.

Sebagai tindak balas kepada serangan Hamas, Israel melancarkan serangan darat dan udara ke atas Gaza yang telah membunuh lebih 12,000 rakyat Palestin, termasuk 5,000 kanak-kanak, menurut pihak berkuasa kesihatan Palestin. – AGENSI

Ikuti Xklusif di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!

Artikel Berkaitan

Back to top button