Berita

‘Sanusi yang lemah, bukan kenyataan saya yang rosakkan reputasinya’ – Saifuddin

Sanusi menyaman Saifuddin dan menuntut ganti rugi am, ganti rugi teruk dan ganti rugi teladan yang jumlahnya diserahkan kepada penentuan mahkamah pada 3 Ogos lalu

KUALA LUMPUR 19 Sept – Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail berkata reputasi Menteri Besar Kedah Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor “rosak” berpunca daripada faktor kelemahan tadbir urusnya sendiri.

Setiausaha agung PKR itu berkata demikian dalam pernyataan pembelaan terhadap saman Sanusi susulan dakwaan kecurian unsur nadir bumi (REE) di Bukit Enggang, Sik, Kedah.

“Sehubungan dengan reputasi Sanusi, yang didakwanya telah dicemari, Saifuddin berpendapat bahawa reputasi Sanusi sudah tentunya telah dikompromi, direndahkan dan dipersenda.

“Walau bagaimanapun, Saifuddin berhujah bahawa kerosakan reputasi Sanusi ini bukan berpunca daripada kenyataan-kenyataan tersebut tetapi sebaliknya berpunca daripada faktor tadbir urus dan penyelewengan pentadbiran Sanusi semasa beliau menjadi MB Kedah dan pengerusi MBI Kedah,” kata defendan.

Pernyataan pembelaan itu difailkan di Mahkamah Tinggi Alor Setar pada 14 September.

Saifuddin juga membangkitkan pengendalian dana Sistem Maklumat Rekod-Rekod Jalan Raya Malaysia (MARRIS) yang didakwanya berlaku secara tidak wajar atau dengan cara yang menunjukkan “kekurangan kepintaran kewangan” serta isu tadbir urus kontroversi berkaitan REE.

“Semua perkara ini menunjukkan bahawa Sanusi mungkin dianggap sebagai seorang pemimpin yang lemah, tidak mempunyai kualiti kepimpinan yang mantap seperti yang diperlukan untuk mentadbir sesebuah negeri dengan berkesan,” katanya.

Peguam defendan Navpreet Singh berkata tindakan sivil itu ditetapkan untuk pengurusan kes pada 21 September.

Pada 3 Ogos lalu, Sanusi menyaman Saifuddin dan menuntut ganti rugi am, ganti rugi teruk dan ganti rugi teladan yang jumlahnya diserahkan kepada penentuan mahkamah. – Malaysiakini

Ikuti Xklusif di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!

Artikel Berkaitan

Check Also
Close
Back to top button