Berita

(VIDEO) Syed Saddiq dakwa peruntukan kawasannya ditarik balik, dikosongkan selepas keluar kerajaan

Syed Saddiq mendapat pengesahan itu daripada Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU) sendiri

KUALA LUMPUR 19 Sept – Beberapa hari selepas Parti Ikatan Demokratik (MUDA) menarik balik sokongannya terhadap Kerajaan Perpaduan, presidennya, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman mendakwa peruntukan yang disalurkan ke kawasan beliau telah ditarik balik.

Syed Saddiq berkata, beliau mendapat pengesahan itu daripada Unit Penyelarasan Pelaksanaan (ICU) sendiri.

“Dalam bab ini, saya dapat pengesahan daripada ICU (Unit Penyelarasan Pelaksanaan) sebaik saja saya berada di blok ini (pembangkang) peruntukan telah ditarik dan dikosongkan.

“Persoalan sama kepada semua ahli Parlimen pembangkang, yang saya yakin sehingga ke hari ini tidak dapat peruntukan. Dalam RM3.8 juta yang semua ahli Parlimen kerajaan dapat, RM2 juta boleh diperuntukkan untuk bina dewan, baik pulih sekolah dan bantu orang susah.

“Persoalan, kenapa ahli Parlimen kerajaan boleh dapat RM4 juta, pembangkang dapat RM0. Jawab kepada rakyat,” katanya di Dewan Rakyat ketika sesi penggulungan Kementerian Pendidikan mengenai laporan Kajian Separuh Penggal (KSP) Rancangan Malaysia ke 12 (RMK-12), hari ini.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Xklusif.my (@xklusif.my)


Syed Saddiq yang juga Ahli Parlimen Muar berkata demikian ketika mencelah membangkitkan Peraturan Mesyuarat 36 (6).

Beliau membuat kenyataan itu sebagai respons terhadap Tan Kar Hing (PH – Tanjung Malim) yang mencelah semasa penggulungan Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek di Dewan Rakyat pada Selasa.

Dalam celahannya, beliau meluahkan kembimbangan apabila sentimen tiada peruntukan terus dimainkan sedangkan Kementerian Pendidikan menyalurkan sumbangan kepada sekolah tanpa mengira sentimen politik.

MUDA baru-baru ini mengumumkan untuk tidak lagi bersama Kerajaan Perpaduan dan akan duduk di blok pembangkang sebagai kuasa ketiga.

Punca utama MUDA menarik sokongan antaranya, selepas Kerajaan Perpaduan di bawah kepemimpinan Anwar dilihatnya bertentangan dengan prinsip kedaulatan undang-undang apabila Peguam Negara melepaskan tanpa membebaskan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Zahid Hamidi daripada 47 kes pertuduhan ketika prosiding berada di peringkat bela diri.

Keputusan itu, katanya, tanpa penjelasan meyakinkan, menimbulkan banyak tanda tanya kepada rakyat secara umum. – Xklusif

 

Ikuti Xklusif di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!

Artikel Berkaitan

Back to top button