Sukan

TMJ dedah sebab gagal dapatkan Falcao

Sebelum ini, spekulasi penyertaan Falcao ke Liga Malaysia pada jendela perpindahan kedua bulan ini bertiup kencang selepas pemain itu dilaporkan melawat fasiliti JDT.

KUALA LUMPUR 21 Julai – Kegagalan Johor Darul Ta’zim (JDT) mendapatkan tandatangan bekas pemain Manchester United, Radamel Falcao berpunca daripada permintaan gaji yang amat tinggi.

Perkara itu didedahkan pemilik JDT, Tunku Ismail Sultan Ibrahim dalam satu temubual di laman Facebook Johor Southern Tigers (JST) malam tadi, sekali gus menjawab persoalan itu selepas Falcao melanjutkan kontrak bersama kelab La Liga, Rayo Vallecano baru-baru ini.

Menurut Tunku Ismail, pada mulanya penyerang pasukan kebangsaan Colombia itu sememangnya berada dalam radar JDT namun selepas perbincangan di Johor Bahru hasrat untuk mengikat pemain itu tidak kesampaian disebabkan permintaan gaji yang tinggi.

“Masa beliau datang berjumpa dengan saya, memang betul kami ada perbincangan untuk membawa Falcao ke sini, tetapi kelab tidak mampu.

“Kami tidak mampu dengan harga yang beliau inginkan kerana harga itu terlampau mahal. Kami ingin menggunakan bajet yang ada untuk beli dua tiga pemain yang lain untuk pertingkat prestasi pasukan.

“Jadi dalam ‘strategy wise’, untuk ‘commercial wise’ adalah bagus. Sudah tentu beliau adalah pemain yang ‘superstar’, tapi kita juga perlu realistik. Kerana itulah beliau sudah datang dan berjumpa tetapi kami tidak tandatanganinya,” katanya.

Sebelum ini, spekulasi penyertaan Falcao ke Liga Malaysia pada jendela perpindahan kedua bulan ini bertiup kencang selepas pemain itu dilaporkan melawat fasiliti JDT bulan lepas selain sering berbalas hantaran dengan pemilik JDT, Tunku Ismail dalam laman sosial sejak awal tahun ini.

Malah, media daripada Sepanyol awal tahun ini mendedahkan Tunku Ismail berusaha untuk mendapatkan khidmat Falcao selepas kontraknya bersama Vallecano sepatutnya berakhir pada 30 Jun lepas.

Falcao dianggap salah seorang penyerang berkelas dunia selepas mewakili beberapa kelab utama seperti River Plate, Porto, Atletico Madrid, AS Monaco, United, Chelsea dan Galatasaray. — Xklusif

Ikuti Xklusif di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!

Artikel Berkaitan

Back to top button