Dunia

Trump serah diri di penjara Georgia

Trump ditahan di penjara Georgia atas tuduhan melakukan kegiatan haram dan konspirasi kerana cuba membatalkan keputusan pilihan raya 2020

ATLANTA 25 Ogos – Bekas Presiden Amerika Syarikat (AS), Donald Trump ditahan di penjara Georgia, semalam atas tuduhan melakukan kegiatan haram dan konspirasi kerana cuba membatalkan keputusan pilihan raya 2020 di negeri berkenaan.

Pada sesi ringkas yang berlangsung kurang daripada 30 minit, Trump, 77, didakwa atas 13 pertuduhan di Penjara Fulton Adwrah, Atlanta.

Ketinggian Trump direkodkan oleh penjara sebagai enam kaki tiga inci (1.9 meter), beratnya 215 paun (97 kilogram) dan warna rambut perang.

Sejak beberapa hari kebelakangan ini, suspek lain dalam kes kegiatan haram menyerah diri kepada pihak berkuasa Georgia.

Trump dan 18 tertuduh lain termasuk bekas Ketua Kakitangan White House, Mark Meadows, dan bekas peguam peribadi, Rudy Giuliani telah didakwa di bawah undang-undang anti-cetak rompak yang biasanya dikaitkan dengan jenayah berkumpulan dan terancang.

Mereka didakwa atas tuduhan rancangan menjejaskan keputusan pilihan raya Georgia, yang berpihak kepada Joe Biden pada 2020.

Bagaimanapun, Trump telah berulang kali menafikan sebarang salah laku.

Proses pendakwaan dijangka berjalan lancar kerana Trump dan peguamnya telah membuat rundingan perjanjian bon sebelum semalam.

Dalam catatan di platform Truth Socialnya sejurus sebelum meninggalkan kelab golf di New Jersey untuk penerbangan ke Atlanta, Trump berkata dia ditangkap kerana “mempunyai keberanian untuk mencabar pilihan raya yang ditipu dan dicuri”.

“Ini adalah satu lagi hari yang sedih di Amerika,” katanya.

Penahanan itu berlaku sehari selepas Trump menolak menyertai debat yang disiarkan melalui televisyen di Milwaukee, Wisconsin, yang menampilkan lapan pesaingnya untuk pencalonan presiden Republikan 2024.

Kesemua calon ketinggalan jauh di belakang dalam pemilihan itu. Ketika rakaman temu bual dengan bekas pengacara rancangan bual bicara Fox News, Tucker Carlson, yang disiarkan di media sosial ketika debat berlangsung, Trump menyifatkan kes jenayah yang difailkan terhadapnya sebagai karut.

Trump berkata Jabatan Kehakiman “digunakan sebagai senjata” di bawah Biden untuk menghambat bidaan di Rumah Putih.

Kawalan keselamatan yang ketat dipersiapkan untuk kemasukan Trump di Penjara Fulton, yang sedang disiasat untuk kematian banduan dan keadaan yang menyedihkan.

Peguam daerah Fulton, Fani Willis, menetapkan sehingga tengah hari, hari ini, untuk Trump dan 18 lain menyerah diri.

Setakat ini, Trump dan 11 yang lain sudah menyerah diri. Bekas ketua kakitangan Rumah Putih Mark Meadows menyerah diri semalam dan dibebaskan dengan bon AS$100,000 (RM465,500).

Bekas Datuk Bandar New York, Rudy Giuliani, yang berkhidmat sebagai peguam peribadi Trump ketika di Rumah Putih, bersungguh-sungguh menolak dakwaan palsu bahawa Trump memenangi pilihan raya 2020, menyerah diri dan dibebaskan pada hari Rabu.

John Eastman, seorang peguam konservatif yang dituduh merangka skim untuk menyerahkan senarai pemilih palsu Trump kepada Kongres dari Georgia dan bukannya kepada Biden, juga menyerahkan diri dan dibebaskan.

Puluhan bekas presiden Republik itu berkumpul di luar penjara, termasuk penyanyi, Sharon Anderson yang bermalam di dalam keretanya.

“Saya fikir ini adalah satu penganiayaan politik dan kini ia bertukar menjadi pendakwaan politik,” katanya.

Trump adalah presiden AS pertama dalam sejarah yang menghadapi tuduhan jenayah.

Sekiranya dibicarakan tahun hadapan, ia mungkin bertembung dengan musim pemilihan presiden Republikan, yang bermula pada Januari dan kempen untuk pilihan raya Rumah Putih pada November 2024.

Peguam khas, Jack Smith mencadangkan tarikh permulaan perbicaraan Trump pada Januari 2024 atas tuduhan bersubahat untuk membatalkan pilihan raya lalu yang memuncak dan membawa kepada serangan 6 Januari 2021 ke atas ibu negara AS oleh penyokongnya.

Peguam Trump bagaimanapun mencadangkan tarikh perbicaraan bermula sebaik selepas pilihan raya iaitu pada April 2026.

Peguam daerah Georgia, Willis, pada mulanya mencadangkan supaya kes pemerasan bermula pada Mac tahun depan, iaitu pada bulan yang sama Trump dijadual untuk dibicarakan di New York atas tuduhan membayar wang untuk menutup mulut kepada bintang lucah Stormy Daniels.

Semalam, selepas seorang defendan meminta perbicaraan disegerakan, beliau mencadangkan supaya ia bermula pada Oktober tahun ini.

Perkara itu kemudian dibantah oleh peguam Trump. Kes Florida, di mana Trump dituduh mengambil dokumen rahsia kerajaan ketika meninggalkan Rumah Putih dan enggan memulangkannya, dijadualkan bermula pada Mei ini. – AFP

Ikuti Xklusif di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!

Artikel Berkaitan

Back to top button