Berita

Tun Daim enggan isytihar harta punca SPRM sita Menara Ilham?

Menara itu adalah tempat pertemuan Majlis Penasihat Kerajaan, yang ditubuhkan oleh kerajaan Pakatan Harapan pada 2018

KUALA LUMPUR 22 Dis – Menara Ilham, bangunan 60 tingkat milik keluarga bekas menteri kewangan, Tun Daim Zainuddin telah disita Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Menara itu adalah tempat pertemuan Majlis Penasihat Kerajaan, yang ditubuhkan oleh kerajaan Pakatan Harapan pada 2018.

Daim adalah ketua majlis itu, yang turut merangkumi bekas gabenor Bank Negara, Tan Sri Zeti Akhtar Aziz dan jutawan, Robert Kuok, antara lain.

Menurut notis SPRM, agensi pencegah rasuah itu merampas menara itu selepas mendapati kesalahan di bawah Akta SPRM 2009.

“Ambil maklum bahawa mengikut Seksyen 38(5) Akta SPRM 2009, di mana sesiapa yang melanggar notis ini atau melakukan apa-apa tindakan yang bertentangan dengan notis ini, telah melakukan kesalahan yang boleh didenda tidak lebih daripada dua kali ganda jumlah nilai tersebut, atau RM50,000, atau mana-mana jumlah yang lebih tinggi, dan boleh dipenjarakan selama tempoh tidak lebih daripada dua tahun,” kata notis itu.

Notis tersebut disiarkan dalam iklan bertarikh 18 Disember oleh SPRM dalam media tempatan.

Seorang kakitangan di Menara Ilham berkata, walaupun notis rampasan SPRM, ia masih ‘berniaga seperti biasa’.

“Tiada komen. Tetapi ia adalah perniagaan seperti biasa,” ahli kakitangan yang tidak dinamakan itu berkata ringkas.

Seorang penyambut tetamu di Element Hotel, yang beroperasi di luar bangunan, juga berkata, hotel itu beroperasi seperti biasa dengan bilik tersedia.

Percubaan untuk mendapatkan komen Daim mengenai perkara itu masih berterusan.

Sementara itu, Channel News Asia (CNA) yang berpangkalan di Singapura memetik eksekutif kewangan yang rapat dengan Daim sebagai berkata, bahawa rampasan itu dilakukan pada Khamis selepas keengganan Daim untuk menyerahkan petisyen SPRM untuk mengisytiharkan pegangan kewangannya dan keluarganya.

CNA mendakwa, Daim memberitahu pegawai SPRM bahawa beliau tidak ada kaitan dengan perjanjian Renong-UEM dan pada awal Disember, bekas menteri kewangan itu diberitahu oleh SPRM bahawa beliau tidak akan menerima sebarang lanjutan lagi,

Daim melaporkan bahawa perjanjian yang melibatkan UEM memperoleh 33% kepentingan dalam Renong adalah semata-mata transaksi korporat antara syarikat yang ditadbir oleh pengurusan, lembaga pengarah dan pemegang saham masing-masing.

Menara Ilham, dibina dengan anggaran kos AS$580 juta (RM2.7bil) terletak di kawasan komersial dan hartanah kediaman bertingkat tinggi di sekitar KLCC.

Pada Mei tahun ini, SPRM berkata, ia sedang mengumpul maklumat membabitkan dakwaan penyelewengan RM2.3 bilion oleh seorang bekas menteri dan ahli perniagaan.

Sumber berkata, siasatan itu adalah kesinambungan kepada pendedahan dokumen sulit oleh Konsortium Antarabangsa Wartawan Penyiasatan (ICJ), juga dikenali sebagai Kertas Pandora, berhubung transaksi yang dijalankan di pusat kewangan luar pesisir.

Kertas Pandora merujuk kepada berjuta-juta dokumen bocor yang didedahkan kepada umum pada 2021, yang didakwa mendedahkan akaun luar pesisir pemimpin masa kini dan masa lalu dari seluruh dunia, termasuk presiden, perdana menteri, bilionair dan ahli perniagaan terkemuka. – DagangNews.com

Ikuti Xklusif di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!

Artikel Berkaitan

Back to top button