Berita

UPSR kekal mansuh, tidak akan dikembalikan – Fadhlina

Tumpuan lebih kepada Tinjauan Pelaksanaan Kurikulum Persekolahan 2027 selain agenda jelajah jerayawara pendidikan masa depan

SEBERANG PERAI 28 Okt – Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) bertegas tidak akan mengembalikan semula Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dalam masa terdekat walaupun menerima banyak permintaan daripada kalangan ibu bapa.

Sebaliknya, Menteri Pendidikan, Fadhlina Sidek berkata, beliau mahu memberi tumpuan kepada Tinjauan Pelaksanaan Kurikulum Persekolahan 2027 selain agenda jelajah jerayawara pendidikan masa depan.

“(Oleh itu) saya juga minta supaya ibu bapa bagi tumpuan kepada jelajah jerayawara ini kerana kita mahu libat urus untuk ‘input-input’ berkaitan bagi memperkukuhkan sistem pendidikan negara.

“Sekarang ini, kita nak bagi tumpuan kepada pentaksiran holistik untuk anak-anak kita khususnya untuk pembangunan mereka secara keseluruhan bagi memastikan antaranya, karakter (anak-anak) itu boleh diperkukuhkan,” katanya selepas melancarkan program Taman Angkat Amanita Taman Pekaka di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Saujana Indah, Nibong Tebal di sini. – Xklusif

Ikuti Xklusif di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!

Artikel Berkaitan

Back to top button